
Irish Mash 15kg - lekkostrawny mesz dla koni
Opis
Lekkostrawny, błyskawiczny mesz dla wszystkich koni.
- poprawia apetyt,
- oczyszcza jelita z zalegającego piasku,
- wspiera prawidłową perystaltykę jelit,
- wspomaga regenerację błony śluzowej żołądka i jelit.
Polecany dla koni:
- dla koni cierpiących na wrzody żołądka (działanie regeneracyjne i stabilizujące),
- dla koni podatnych na kolki,
- dla koni poddawanych antybiotykoterapii, przy biegunkach, podczas okresu odrobaczania,
- w okresie rekonwalescencji (po przebytej kolce, czy zabiegach operacyjnych),
- żywionych jednostronnie, jako urozmaicenie diety,
- w okresie wymiany włosa,
- przy problemach z apetytem, utrzymaniem stałej masy ciała,
- dla koni podatnych na schorzenia dermatologiczne (regeneracja naskórka).
Skład:
Otręby pszenne, drożdże piwne 1,4%, płatki jęczmienne, mieszanka nasion oleistych (siemię lniane, pestki słonecznika) 9,2%, pełnoziarnisty owies 9%, skórki winogron, płatki kukurydziane, melasa z buraków cukrowych, suszone jabłka, wysłodki z buraków cukrowych, siekane siano St. Hippolyt Wiesencobs, syrop jabłkowy, sól, kiełki pszenicy, słód drożdżowo-ziołowy, mieszanina olei tłoczonych na zimno (z siemienia lnianego, słonecznika, kiełków kukurydzy) 1%, ekstrakt z pestek winogron, olej z kiełków kukurydzy, kolendra 0,5%, algi morskie, kreda.
Składniki:
Energia strawna 10,5 MJ/kg
Białko surowe 11,5 %
Włókno surowe 8,5 %
Tłuszcz surowy 5,0 %
Popiół surowy 7,2 %
Skrobia 23,3%
Cukier 9,0%
Żelazo 220 mg
Cynk 90 mg
Mangan 70 mg
Miedź 15 mg
Selen 0,40 mg
Jod 0,8 mg
Wit. E 50 mg
Wit. A 7200 IE
Strawne białko surowe 92g/kg
Wapń 0,40 %
Fosfor 0,30 %
Magnez 0,30 %
Sód 0,50 %
Wit. D3 800 IE
Wit. B1 10 mg
Wit B2 8 mg
Wit. B6 8 mg
Wit. B12 20 mcg
Biotyna 200 mcg
Kw. nikotynowy 90 mg
Kw. foliowy 1 mg
Chlorek choliny 1 000 mg
Kw. pantotenowy 25 mg
Dawkowanie:
Ok. 70-200 g na 100 kg masy ciała konia na dzień. Irish Mash można podawać 1 – 3 razy w tygodniu jako dodatkowy posiłek lub zastępując jedną porcję mieszanki treściwej. W szczególnych przypadkach (po zabiegach operacyjnych lub trwającej/przebytej chorobie wrzodowej) jako codzienne uzupełnienie skarmiania sianem. Mash nie wymaga gotowania, można go zalewać zimną, letnią lub ciepłą wodą a następnie odczekać 15 minut przed podaniem.